Suomalaisten nykyseppien puukot

28.5.-11.9.2016

Puukkoperinteen vaaliminen ja puukkojen valmistaminen alusta saakka käsityönä on noussut viimeisen parinkymmenen vuoden aikana maassamme ennennäkemättömään kukoistukseen. Sekä harrastaja- että ammattitekijöitä on tullut lisää kymmenittäin, vanhoja puukkomalleja on elvytetty uudelleen eloon ja kansalaisopistojen puukkokurssit täyttyvät kerta toisensa jälkeen kautta maan.

Ymmärrys seppien vanhoista taidoista yhdistettynä nykypäivän metallurgiseen tietämykseen ja kehittyviin materiaaleihin tuottaa sekä käyttöominaisuuksiltaan että ulkonäöltään korkeatasoisia töitä. Suomen Puukkoseura on ollut kantavana voimana tämän suuntauksen edistämisessä. Vuosittain järjestetyt puukonvalmistuksen SM-kilpailut toimivat uusien tekijöiden ja kokeneiden seppien yhteisenä tasonmittarina.

Näyttelyssä on puukkoja joka lähtöön: perinnemalleista moderneihin metsästyspuukkoihin. Yhteistä on korkea käsityön laatu. Kuva: SMM / Perttu Matero

Suomalaisessa puukkoperinteessä ei aikanaan ole eroteltu metsästyspuukkoja omaksi kategoriakseen, vaan kullekin seudulle ominaiset käyttöpuukot ja tehtaiden vakiomallit ovat palvelleet sekä verstaassa, ruokapöydässä että metsällä. Tästä syystä näyttely ei koostu pelkästään erityisistä metsästyspuukoista, vaan mukana on myös vanhoja perinnemalleja, kuten runsaasti heloitettu Vöyrin puukko, yksinkertaisen linjakas Kokemäen puukko ja punamustatuppinen Kainuun Tommi-puukko.

Vasta viime vuosikymmeninä on alettu puhua varta vasten metsästyskäyttöön suunnitelluista puukoista. Metsästyspuukkojen piirteinä voi olla esimerkiksi erityisesti nylkyyn soveltuva terän muoto, märässä ja verisessäkin kädessä pitävä kahva tai perinteistä hiiliterästä huoltovapaampi ruostumaton terä. Monesti myös tupen koristekuvioihin päätyy riista-aiheita.

Näyttelypuukkojen joukkoon mahtuu runsaasti tekijöiden omia malleja. On pelkistettyjä käyttöpuukkoja, mutta joukossa on myös monikerroksisia damascus-tekniikalla valmistettuja teriä, sorkoupotustuohikahvoja ja kaiverruskoristeltuja heloja. Onpa mukana yksi sähköasentajan johdonkuorintapuukkokin esimerkkinä seppien kekseliäisyydestä.

Eränkävijä ei tule toimeen ilman puukkoa. Suomalaisen metsästäjän käteen istuu parhaiten suomalainen puukko, ja perinteitä kunnioittavan ja toimivuutta sekä laatua arvostavan metsästäjän valinta on kokonaan käsityönä valmistettu puukko.


Näyttelyn on koonnut Risto Mikkonen Suomen Puukkoseura ry:stä.

 

 

 

Museokauppa
Keruut
Käpälän jälkiä -uutiskirje
Museoyhdistykseen jäseneksi
Suomen Metsästysmuseo Facebook Suomen Metsästysmuseo LinkedIn TM

Kantapuu