Seppo Polameri - Erätaiteen mestari

24.4. – 27.9.2015

Suomen Metsästysmuseon vuoden 2015 päänäyttely esittelee taiteilija Seppo Polameren (s. 1936) laajaa ja monipuolista tuotantoa. Polameri tunnetaan erityisesti erä- ja luontoaiheisista töistään. Hän on kuvittanut yli 70 kirjaa ja suunnitellut satojen kirjojen ulkoasun. Hänen kynästään on syntynyt myös exlibriksiä ja runsaasti luontoaiheista grafiikkaa. Luonnontieteellisen keskusmuseon dioraamojen maalaaminen on Polameren monen vuoden suurtyö.

Seppo Polameri maalaa Luonnotieteellisen keskusmuseon dioraamoja vuonna 2008.

Seppo Polameri maalaamassa Luonnontieteellisen keskusmuseon dioraamoja vuonna 2008. Kuva: Ari Puolakoski.

Metsästysmuseon näyttelyssä on esillä Polameren tuotantoa, pääasiassa maalauksia, grafiikkaa ja kuvitustöitä, hänen pitkältä taiteilijauraltaan. Parhaiten Polameri muistetaan varmasti Veikko Huovisen, Heikki Turusen ja Laila Hietamiehen teosten kuvittajana. Eräväelle hän on tullut tutuksi jo 1960-luvulta lähtien Metsästys ja Kalastus -lehden kuvittajana.

Polameri on myös metsästäjä. Omakohtaista kokemusta hän pitää erittäin tärkeänä, jotta erätaiteessa pystyy kuvaamaan harrastuksen juuriaan myöten. Helsingissä varttunut Polameri innostui luonnosta saatuaan lahjaksi Ernest Thompson Setonin kirjan Kaksi partiopoikaa. Isän perässä eräpoluilla kaupunkilaispojasta kasvoi luontoihminen ja erämies. "Luonto on ehtymätön innoituksen ja ideoitten lähde, eikä se loukkaannu, vaikka tulkintani siitä olisi millainen tahansa", pohtii Seppo Polameri.

Osittainen myyntinäyttely

Osa Metsästysmuseon näyttelyn töistä on peräisin yksityiskokoelmista. Loput työt ovat taiteilijan omaisuutta ja myynnissä näyttelyn ajan. Myytävänä on öljyvärimaalauksia ja grafiikan lehtiä. Lisätietoa teosten ostamisesta saa Metsästysmuseon vastaanotosta, mistä on myös saatavilla hinnasto myytävistä töistä.

Seppo Polameri taulunsa "Maisema Hämeestä" edessä.

Seppo Polameri taulunsa "Maisema Hämeestä" edessä. Kävijäkilpailussa osallistujien tulee laskea kuinka monta eläintä taulusta löytyy. Kuva: Ilja Koivisto/Suomen Metsästysmuseo.

Kävijäkilpailun palkintona Polameren grafiikkaa

Metsästysmuseo järjestää yhdessä Suomen riistakeskuksen kanssa kävijäkilpailun Polameren näyttelyssä. Kävijöiden pitää laskea tai arvata näyttelyssä olevan Suomen riistakeskuksen omistaman Maisema Hämeestä taulun eläinmäärä.

Oikein vastanneiden kesken arvotaan kolme Seppo Polameren grafiikan työtä ja kaikkien osallistuneiden kesken arvotaan lisäksi Suomen riistakeskuksen lajitunnistusoppaita.

Seppo Polameri metso ja haulikko

Seppo Polameren mieluisimmat harrastukset metsästys ja kalastus kuvattuna saalisasetelmaan. Seppo Polameri, 2001.


 

Museokauppa
Keruut
Käpälän jälkiä -uutiskirje
Museoyhdistykseen jäseneksi
Suomen Metsästysmuseo Facebook Suomen Metsästysmuseo LinkedIn TM

Kantapuu