Vuoden Luontokuvat 2013

Esko Pitkänen: Äitijänes lapsineen

Äitijänes lapsineen. Kuva: Esko Pitkänen.

Pysäyttävä hetki suomalaisessa luonnossa

7.10. – 9.11.2014

Suomen Luonnonvalokuvaajien järjestämän kilpailun yli 11 000 kilpailukuvasta on kiteytetty 40 kuvan huippunäyttely, joka todella pysäyttää luonnon ihmeiden äärelle.

Vuoden Luontokuvaksi 2013 valittiiin Jukka-Pekka Tikkasen Elävältä nielty, jossa vaskitsa kohtaa loppunsa rantakäärmeen suuussa. Tuomaristo kiitti kuvaa käsittämättömän huikeaksi.

– Kaksi jalokivimäisen kaunista lajia kuvattuna aivan täydellisen kauniisti tapahtumassa, jota vain todella harva pääsee todistamaan, saati kuvaamaan. Tämä on luontokuvausta parhaimmillaan ja kuva tämän kilpailun kiistaton voittaja. Antaa katsojalle poikkeuksellisen vahvan katsomiselämyksen. Tällaisen kuvan edessä on turha saivarrella keskeissommitelmasta tai muusta pinnallisesta – kuva on niin vahva, että katsoessa menee kylmät väreet pitkin selkää, perusteli tuomaristo valintaansa.

Tikkanen onnistui taltioimaan tilanteen käydessään tutulla kuvauspaikallaan katsomassa, olisivatko rantakäärmeet sammakkojahdissa.

Jukka-Pekka Tikkanen: Elävältä nielty

Vuoden luontokuva 2013 on Jukka-Pekka Tikkasen Elävältä nielty.

Yli 11 000 kuvaa

Tänä vuonna kilpailuun osallistui ennätysmäärä kuvia: kaikkiaan 11 555 kuvaa yli tuhannelta kuvaajalta. Kilpailun tuomarointi oli jälleen kaksivaiheinen. Esituomareina olivat Juha Kauppinen, Aarni Nummila, Elina Nuortie ja Robert Pekkarinen. Heidän valitseminaan jatkoon eli semifinaaliin nousi hieman yli kymmenen prosenttia kilpailuun osallistuneista kuvista.

Päätuomareina olivat Hannu Hautala, Harri Nurminen ja Pekka Punkari. He valitsivat semifinalistien joukosta 40 palkituksi tulevaa kuvaa: sarjavoittajat, sarjojen toisen sijan ja kunniamaininnan saajat sekä koko kilpailun voittajan.

Vuoden Luontokuvasta on kilpailtu vuodesta 1981 alkaen

Vuoden Luontokuva -kilpailun järjestää Suomen Luonnonvalokuvaajat SLV ry, nyt 33. kerran. Pohjoismaiden suurimman luontokuvakilpailun tavoitteena on kertoa suomalaisen luonnon moni-ilmeisyydestä, sen näkymistä ja tapahtumista sekä kuvaajien luonnossa kokemista elämyksistä ja oivalluksista.

Vuoden Luontokuva on visuaalisesti näyttävä valokuva, joka osoittaa valokuvaamisen taitoa ja jonka keskeisenä sanomana on suomalainen luonto. Arvostelussa kiinnitetään huomiota myös ilmaisuun ja luovuuteen.

 

Museokauppa
Keruut
Käpälän jälkiä -uutiskirje
Museoyhdistykseen jäseneksi
Suomen Metsästysmuseo Facebook Suomen Metsästysmuseo LinkedIn TM

Kantapuu