Kairaltani

Eräkirjailija A. E. Järvinen (1891 - 1963)

9.10. - 31.12.2013

Pienoisnäyttelyllä kunnioitetaan eräkirjallisuuden klassikon ja esikuvan A. E. Järvisen elämäntyötä. Hänen kuolemastaan tuli elokuussa kuluneeksi 50 vuotta. Esillä on valokuvia, Järvisen erävarusteita sekä kirjallista tuotantoa Suomen Metsästysmuseon kokoelmista.

A. E. Järvinen sorsastaa

A. E. Järvinen sorsastamassa 1930-luvulla. Kuva: Suomen Metsästysmuseo kuva-arkisto.

Aarne Erkki Järvinen tunnetaan monipuolisena miehenä; kirjailijana, taiteilijana ja erityisesti Lapin kairojen erämiehenä. Aarne kirjoitti jo nuorena lukiolaisena novelleja sekä runoja, ja ylioppilaaksi tultuaan kiintymys luontoon sai hänet valitsemaan metsätieteiden opinnot arkkitehdin ammatin sijaan. Yliopistoaikoinaan hän opiskeli myös Ateneumin iltakoulussa ja myöhemmin Taideyhdistyksen piirustuskoulussa.

Valmistuttuaan metsänhoitajaksi hän hakeutui Lappiin vakituiseen työhön toimien uransa loppuajan ylimetsänhoitajan vakanssilla arvioimistoimiston johtajana. Ensimmäisinä Lapin vuosina syntyi se henkinen varasto, josta Järvinen tulevina vuosina saattoi kirjailijana ammentaa. Erämaan kauneus oli hänelle merkittävä innoittaja.

A.E. Järvinen apupoikansa kanssa

Nuori metsänhoitaja A. E. Järvinen apupoikansa kanssa. Kuva: Suomen Metsästysmuseo kuva-arkisto.

Erätaidon oppeja nuori metsänhoitaja imi ikänsä erämaissa asuneilta esikuviltaan. Pitkillä työmatkoilla kairoissa ravinto hankittiin suoraan luonnosta metsästämällä ja kalastamalla. Mieluisinta metsästystä oli huurremetsojahti, jota Järvinen on kuvannut sekä akvarelleissaan että lastuissaan. A. E. Järvinen kirjoitti yli 20 kaunokirjallista teosta, Turkisriistan pyynti -oppaan sekä lukuisia artikkeleita luontoon ja eränkäyntiin liittyen.

Suomen Metsästysmuseo on julkaissut A. E. Järvisestä myös verkkonäyttelyn. Tutustu näytteelyyn täällä.

 

Museokauppa
Keruut
Käpälän jälkiä -uutiskirje
Museoyhdistykseen jäseneksi
Suomen Metsästysmuseo Facebook Suomen Metsästysmuseo LinkedIn TM

Kantapuu

Oikea kaista